Soorten subsidies
In de ideale wereld van het Spierfonds hebben alle mensen met een spierziekte in Nederland toegang tot de beste behandeling: van innovatieve medicijnen die de achteruitgang een halt toeroepen, tot effectieve revalidatie die de ziektelast verlicht en de kwaliteit van leven merkbaar verbetert. De sleutel tot deze ideale wereld ligt in kennis en ontwikkeling. Daarom financiert, stuurt en stimuleert het Spierfonds initiatieven die bijdragen aan nieuwe behandelmogelijkheden voor mensen met een spierziekte. Onze thema's zijn: medicijnontwikkeling, revalidatie, trial readiness en toegang tot nieuwe medicijnen.
Op deze pagina staan verschillende soorten (zowel actieve als inactieve) subsidies van het Spierfonds beschreven.
Subsidieronde Innovatieve Therapieën (open)
Het Spierfonds gelooft dat we met wetenschappelijk onderzoek de strijd tegen spierziekten kunnen winnen. Daarom introduceert het Spierfonds de nieuwe subsidieronde 'Innovatieve Therapieën'. Het doel van deze ronde is veelbelovende onderzoeksresultaten uit preklinisch onderzoek sneller en effectiever door te ontwikkelen richting klinische toepassing. We zoeken projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve therapieën voor spierziekten die ingrijpen op de oorzaak en/of het ziektemechanisme van de ziekte.
Om de belasting bij aanvragers zo gering mogelijk te houden, werken we met een voorronde. Wij nodigen onderzoekers van harte uit een vooraanvraag in te dienen, dit kan tot donderdag 15 mei 2025 14.00 uur. Per subsidieaanvraag kan een bedrag worden aangevraagd van € 100.000 - € 350.000 voor projecten van minimaal 1 tot maximaal 4 jaar.
Meer informatie over de nieuwe subsidieronde is te vinden in de handleiding (Nederlands/Engels). Alle benodigde documenten voor het indienen van een aanvraag zijn na inloggen te vinden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Marije Geilenkirchen via onderzoek@spierfonds.nl.
Programma Gezonde Leefstijl (in voorbereiding)
Leven met een spierziekte vraagt ongelooflijk veel veerkracht. Klachten als vermoeidheid en een verminderde mobiliteit hebben een grote invloed op het dagelijks functioneren. Mensen met een spierziekte geven aan dat er behoefte is aan aandacht voor deze veelvoorkomende, maar ingrijpende klachten. Dat geldt voor spierziekten waar nog geen gerichte behandeling voor is, maar juist ook als er een medicijn beschikbaar is dat de ziekte afremt of stopt.
Wij willen het leven van mensen met een spierziekte een stukje draaglijker maken. In 2025 ontwikkelen we daarom een nieuw programma op het gebied van gezonde leefstijl, dat als doel heeft de ziektelast op korte termijn te verminderen. Het programma wordt opgezet met – en zal worden uitgevoerd door – een consortium van revalidatie-experts uit het Amsterdam UMC, Radboudumc en UMC Utrecht, in samenwerking met patiënten(vertegenwoordigers).
Aanjaagprogramma (doorlopend)
De ontwikkelingen in het spierziektenveld gaan sneller dan ooit. Dit biedt kansen, maar vraagt ook om wendbaarheid. Met ons flexibele aanjaagbudget kunnen we direct inspelen op kansen en urgente uitdagingen. Ons doel? Innovaties versnellen en resultaten uit onderzoek zo snel mogelijk bij mensen met een spierziekte brengen.
Binnen het aanjaagprogramma financieren we urgente trajecten en projecten die een boost geven op een van de vier thema’s die het Spierfonds heeft benoemd: medicijnontwikkeling, revalidatie, trial readiness en toegang tot nieuwe medicijnen. Het gaat meestal om eenmalige, kortdurende projecten die snel resultaat hebben. Naast specifieke types projecten, staan we ook open voor cofinanciering van grotere projecten.
Meer informatie over het aanjaagprogramma is te vinden in de handleiding (Nederlands/English). We nodigen onderzoekers bij deze graag uit om met ons in gesprek te gaan over welke kansen er in het Nederlandse onderzoeksveld liggen. U kunt hiervoor mailen naar uw vaste contactpersoon of naar onderzoek@spierfonds.nl.
Gesloten calls
Spierfonds Impact Award
De Spierfonds Impact Award is een prijs voor een jonge onderzoeker die een concrete en waardevolle bijdrage heeft geleverd met aanzienlijke wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact voor het spierziektenveld. De prijs wordt toegekend aan een onderzoeker die opvalt door de motivatie, innovatieve aanpak, vooruitstrevende denkwijze en brede perspectief.